Leopard

U ovom leopardu će riječ biti malo drukčija od prošloga. Naime, ovdje bih Vam htjela predstaviti knjigu koja mi je početkom ljeta bila odličan sudrug, ali na kratko vrijeme. Pročitala sam je u manje od tjedan dana jer je to onaj tip knjige “kad kreneš, ne možeš stati.” Radi se o Leopardu Joa Nesboa. Nastavak serije o detektivu Harryju Holeu.

Za početak par riječi o piscu; Nesbo je Norvežanin koji je preko nogometa i muzike došao do književnosti, odnosno pisanja. Osobno, osim njegovih knjiga mi je njegov bend poprilično zanimljiv, imenom Di Derre (Oni tamo) svirali su norveški pop -rock (za Skandinavce sam naviknuta na metal tako da je ovo bila uhu ugodna novost!) Muzikica je ugodna i slatka te mi je vrlo brzo ušla na ipod na playlistu. Riječi su na Norveškom te tako ne znam o čemu se u pjesmi radi, a google translate mi nije baš bio od velike pomoći. 😀 Osim serije kriminalističkih romana o detektivu H. Holeu, Nesbo piše i seriju knjiga za djecu o dr. Proktoru te vanserijski triler Lovci na glave koji nisam još pročitala, ali mi je posebno zanimljiv jer je sav prihod (domaći i inozemni) od knjige bio investiran u Nesboov projekt: tečajevi čitanja i pisanja za djecu u zemljama Trećeg svijeta. Dobitnik je brojnih nagrada kao što su Riverton i Stakleni ključ, a bio je nominiran i za nagradu Edgar.

U slučaju da Vas zanima kako Di Derre zvuče, klik na link! 🙂

Zašto Leopard?
Dobila sam knjigu još prošle godine za rođendan, ali mi je falio Snjegović te nisam htjela preskakati. No, Leopard se ne nadovezuje baš na Snjegovića niti previše na ostale knjige iz serije tako da, ako nekoga zanima posebno ta knjiga i ne da mu se čitati ostatak serije, može slobodno, neće naići ni na šta toliko nerazumljivo da bi ometalo čitanje romana. Kao i ostali dijelovi iz serije i Leopard je triler. Detektiv sa svojevrsnim boemskim načinom života slaže puzzle o ubojici. Kao i u prethodnim romanima, Hole putuje u inozemstvo po “dijelove puzzli” i opisuje nam kulturu života koju ondje sreće. Roman započinje mračnije od ostalih, a i tokom priče zadržava tu neku tamnu notu. U romanu se Snjegović spominje samo na jednom dijelu: s obzirom da je Hole već imao iskustva s hvatanjem serijskog ubojice u Snjegoviću, policijska uprava Osla treba ponovno njegovu pomoć. Na početku kada se pojavi prvo ubojstvo, Hole nije prisutan već je ‘odlutao’ u Hong Kong gdje je opijumom liječio traume od prošlih slučajeva te ga se teškom mukom nagovara na povratak u Oslo. Knjiga je prepuna akcije, misterija i zanimljivosti. Tko je ubojica i hoće li ga Nesbo uhvatiti?Način ubijanja u ovome nastavku je drugačiji i specifičniji nego u prijašnjim slučajevima, hoće li to Holeu olakšati ili otežati posao? Snažni preokreti i pretpostavke o ubojici su me držale do kraja, a nadam se da će i Vas. 🙂

Leopard je osmi u serijalu, izdan je 2009. godine.

Oglasi

One thought on “Leopard

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s