Vrt Kostiju

vrt kostiju

*slika preuzeta s mozaik-knjiga.hr

Još jedan kriminalistički roman, ovaj puta od spisateljice Tess Gerritsen.

Tess Gerritsen, osim što je autorica bestseller forenzičnih/kriminalističnih romana, je svojevremeno bila i doktorica. 1990. prekida s radom u medicinskim znanostima kako bi se u potpunosti posvetila pisanju romana. U njenim romanima su protagonisti Jane Rizzoli, oštroumna detektivka iz Bostona te dr. Maura Isles glavna policijska patologinja. Po njenim romanima je napravljena uspješna kriminalistička serija Rizzoli & Isles koja ima 6 sezona i čiji nastavci još uvijek izlaze.

Vrt kostiju ne spada u klasični serijal, u ovom djelu se javljaju drugi likovi, a naši uobičajeni bivaju samo sporedni javljajući se u par navrata. Knjiga na zanimljiv način prelazi iz modernog vremena u 1830. gdje glavnu riječ ima Norris Marshall, siromašan momak koji studira medicinu na Bostonskom Medicinskom Sveučilištu. Prijelaz iz modernog u starije vrijeme se događa kada Julia Hamill u svom novom domu pronađe lubanju zakopanu u vrtu, nakon diskusije s jednim vremešnijim gospodinom dolazi do stare dokumentacije te počinje otkrivati kome ta lubanja pripada. Dolazi do zaključka da je osoba zakopana u njenom vrtu ubijena žena koja je ondje ostavljena 1830., daljnjim raspletom čitajući odlazimo u tu godinu te saznajemo tko je za žena, tko je ubojica i na koji način su Norris Marshall i Julia Hamill povezani.

Ova knjiga me zaista oduševila. Inače kod T. Gerritsen saznajemo zanimljive i ispravne podatke o medicinskoj znanosti. Sviđa mi se na koji način je usporedila što je značilo biti doktor onda, a što to znači sada. Koje žrtve su se morale podnijeti i na koji način je medicina funkcionirala. Neke stvari koje su danas normalne su se onda smatrale nepotrebnima te su dovodile do poteškoća pa i letalnih slučajeva. Prikazano je koliko je medicina napredovala u tom kratkom periodu. Prijelazi u 1830. su odlično napravljeni i bilo mi je zanimljivo pratiti jednu kriminalističku tematiku iz te godine, na koji način su se otkrivali ubojice dok još nije bilo otisaka prstiju i DNA.

Preporučila bih ovaj roman svim ljudima koji vole dobar ‘krimić’ i onima koji vole saznati nešto novo iz područja znanosti, konkretnije – medicine.

Oglasi

5 thoughts on “Vrt Kostiju

    1. Tvoj komentar mi je sada nabacio nostalgiju jer više ne pišem ovu rubriku, no manjak čitanosti i vremena (veća posvećenost stručnoj literaturi) su me natjerali na to. 😦 Ova knjiga mi je jedna od najboljih kombinacija krimića i povijesti i vjerujem da ćeš uživati!

      Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s