1000 Žarkih Sunaca

1000žs

* slika preuzeta s bestseller.jutarnji.hr

Čitajući javnim društvenim mrežama o nečovječnim situacijama u svijetu neprestano mi se mislima kretala ova knjiga. Zaista je potresno to što se zbiva i možda bi bolja preporuka bila neka nježnija tematika koja bi nam skrenula misli, ali ganjajući svoje osjećaje zaključila sam da za ovaj mjesec je 1000 Žarkih Sunaca definitivno moja book of the month.

Khaled Hosseini je porijeklom iz Kabula (Afganistan), a svojedobno traži azil u SAD-u gdje završava studij medicine i započinje pisanje knjiga. Osim 1000 Žarkih Sunaca značajna je i Gonič zmajeva.

Oduševile su me obje knjige (Gonič zmajeva i 1000 Žarkih Sunaca), ali s obzirom da je ovo više ženstven blog praćen od strane čitateljica izabrala sam knjigu gdje su protagonisti dvije žene. Obje knjige prikazuju težak život u Afganistanu, od djetinjstva pa do odrasle dobi, a po Goniču zmajeva je snimljen i film The Kite Runner.

1000 Žarkih Sunaca je knjiga koja govori o ljubavi, prijateljstvu i vjeri u bolje sutra. To je knjiga koja nam dočarava što je žena sve spremna žrtvovati za obitelj i prijateljstvo. To je knjiga koja nadu i utjehu pronalazi u ljubavi do koje vode urušene stepenice pune trnja kojima treba oprezno gaziti. Priča o dvije žene (između kojih je 20 godina razlike), udane za istog muškarca te naizgled nepovezane, ali koje kroz vrijeme nauče biti jedna drugoj sestra te majka i kćer. Mariam i Lailu povezuju rat, gubitak i nada. Kronološki niz događaja od 30 godina ispričan u ovoj knjizi Vas zasigurno neće ostaviti ravnodušnim, natjerat će Vas da promislite o svojim životnim pothvatima i da shvatite što znači biti spreman biti žrtva. Težak život Afganistana koji pogotovo bješe nemilosrdan prema ženama ostavit će još uvijek snagu u ljubavi ili samo sjećanju na ljubav kao povod za guranje prema naprijed bez osvrtanja. Radnja zahvaća i pojedinačne živote Mariam i Laile; Mariam koja je bila plod afere služavke i uglednog trgovca pa je morala živjeti na rubu grada s majkom, te za razliku od Mariam; Laila koja je imala divnu obitelj te čak i ljubav. Kada i zašto ove dvije različite žene bivaju udane za istog muškarca je zanimljivo pitanje. Hosseini svojim načinom pisanja nas stavlja u centar zbivanja, tako vješto ispričano da poželite u par navrata biti ondje te promijeniti nešto, pomoći – možda samo udariti Rasheeda (supruga Mariam i Laile) zbog njegovog nemilosrdnog ponašanja, baš kao što to danas želite čitajući novosti iz svijeta. Kada čitate te scene prožete grozotom i terorom ne možete ništa nego biti sretni što to nije zahvatilo Vas. No, ako mislite da je poanta ove knjige zgroziti Vas – nije. Poanta je pokazati snagu i humanost skrivenu ispod oklopa okrutnog života. Mariam i Laila nas uče da nije lako biti hrabra srca i čvrste osobnosti, ali da je to ono što nas čini živima.

Ne želim puno mudrovati, žao mi je što stvari pročitane iz ove knjige su i danas aktualne. Žao mi je što neki ljudi umjesto prava na ljudskost izaberu biti monstrumi. Jedino što možemo je nadati se da će i tome doći kraj.

Oglasi

One thought on “1000 Žarkih Sunaca

  1. Ovu knjigu sam kupila prije par godina i jos uvijek nisam smogla hrabrosti da ju procitam. Tesko se mirim s pomisli da ovakve teme itekako pronalaze inspiraciju u stvarnom svijetu.

    Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s