Sastav hidratantne kreme (Afrodita)

Iako je kozmetika sama po sebi zanimljivo područje, još je zanimljivije (barem meni :’D) od čega se kozmetika radi. Iako su nam proizvođači dužni napisati sastav svakog proizvoda na ambalažu, mi ne znamo uvijek o kojem se točno sastojku radi. Ovisno o vlastitom angažmanu ili pak drugačijoj nomenklaturi.

Jedna od mojih najdražih hidratantnih krema je upraovo Afrodita Hydra Thermal i odlučila sam se malo pozabaviti njenim sastavom te to podijeliti s vama. Kako su hidratatne kreme srodnih sastava nadam se da će vam ovaj post biti od koristi pri potražnji i izabiru najbolje kreme. afroditahidratantnakrema

Ja sam s Afroditom jako zadovoljna jer mi dobro djeluje na lice, radi ono što bi kao hidratatna krema trebala, a i smatram da je omjer cijene i kvalitete u redu (oko 75 kn u našim drogerijama).

Što se tiče sastava, bazirala sam se na neke osnove i zanimljivosti. Svi sastojci su odobreni od strane CIR (Cosmetic Ingredient Review) i/ili  FDA (Food and Drug Administration). Ukoliko je sigurnost nekog sastojka upitna ili po nečemu se ističe to sam navela, inače nisam navodila čak niti GRAS (Generally Recognized as Safe) što određuje FDA i velik broj ovih sastojaka ima tu odrednicu. Sve u svemu – svi su sigurni za korištenje, a ukoliko je suprotno to je navedeno kod samog sastojka.

ingredients-afrodita

 • Aqua – voda
 • Glycerin – najjednostavniji alkohol, poznat još kao glicerol. Sprječava gubitak vlage iz proizvoda na način da privlači vlagu iz zraka. Sintetički proizveden djeluje na ljudsko tijelo jednako kao i prirodni.
 • Helianthus annus seed oil – suncokretovo ulje je zapravo triglicerid s linolenskom i oleinskom kiselinom (masne kiseline). Djeluje kao lubrikant, smanjuje suhoću, nadraženost i oštećenost kože (obnovom sastava kože); Radi barijeru na koži čime sprječava gubitak vlage; Djeluje kao surfaktant odnosno, smanjuje napetost površine kože čime se omogućuje lakše čišćenje; I povećava viskoznost lipida u proizvodu.
 • Pentylene Glycol – sastoji se od 5 ugljika (što manji broj atoma – u ovom slučaju ugljika manja je molekularna masa i sastojak lakše prodire u kožu), djeluje kao konzervans (odgađa kontaminaciju proizvoda mikroorganizmima kao što su gljivice i bakterije), također pojačava antimikrobnu aktivnost drugih tvari; djeluje i kao lubrikant i obnavlja sastav kože.
 • Cetearyl Ethylhexanoate – ester (spoj alkohola i kiseline) cetearilola i 2-etiheksanoične kiseline (masna kiselina). Djeluje kao lubrikant; a hidrofobne karakteristike mu omogućuju jednoliko raspoređivanje proizvoda po površini -> prigodan za upotrebu na suhoj koži.
 • Sorbitan Stearate – ester i djeluje kao surfaktant. Na isti način dječuju i drugi Sorbitani (Laurate, Sesquioleate, Oleate, Tristearate, Palmitate, Trioleat).
 • Methyl Glucose Sesquistearate – još dolazi pod nazivom PEG20 – polietilen glikol eter. Ima nisku molekularnu masu (laka apsorbcija u kožu). Djeluje kao lubrikant i surfaktant. Osim dozvole za kozmetičko korištenje ima FDA dozvolu za korištenje u hrani.
 • Arachidyl Alcohol – masni alkohol. Stabilizator emulzija (smjesa dviju tekućina različitih svojstva koje se međusobno ne miješaju), povisuje viskoznost i kontrolira ju.
 • Aloe Barbadensis Leaf Extract – drugim imenom Aloe Vera. Aloe Vera ima različite karakteristike ovisno o kojem dijelu biljke se radi. Za ekstrakt lista vrijedi da umanjuje oštećenost kože, ubrzava oporavak i smanjuje inflamaciju.
 • Dicaprylyl Ethel – djeluje kao lubrikant.
 • Oleyl Erucate – ester oleyl alkohola i eruične kiseline. Djeluje kao lubrikant. Siguran je za korištenje u kozmetičkoj industriji u koncentracijskim minimumima.
 • Behenyl Alcohol – čvrsta bijela tvar s 22 ugljika. Dobiva se iz masnih kiselina (Cetyl + Stearyl alkohol). Svojstvo mu je očuvanje emulzije, odnosno sprječavanje rasapa u uljne i tekuće komponente; također može stabilizirati pjene.
 • Panthenol – ili pantotenska kiselina, dobiva se iz vitamina B5. Djeluje kao lubrikant, a također poboljšava strukturu kože/kose oštećenu fizikalnim ili kemijskim agensima. Oksidacijom u koži postaje B5.
 • Beta – Glucan – polisaharid (šećer) – (1-3)glc s (1-6)glc ograncima (glukoza u nizu i glukoza na ograncima). Djeluje kao bulking agent, odnosno drži proizvod u cjelini; također smanjuje suhoću, nadraženost i oštećenost.
 • Sodium Hyluronate – natrijeva sol hijaluronske kiseline. Hijaluronska kiselina je najpoznatiji sastojak hidratantnih krema/seruma i slč., koristi se zato što ima najveću sposobnost zadržavanja vode (čak 1000x njene mol. mase), a zašto se onda koriste njene soli? Hijaluronska kiselina je velika molekula, a njene soli su manje; također hijaluronska kiselina lakše oksidira od svojih soli te nije prilagođena za kreme do kojih ima velik dotok zraka, nego više za serume koji dolaze u pakiranju na pumpicu.
 • Butyrospermum Parki Butter – drugim imenom Shea maslac. Djeluje kao lubrikant; smanjuje nadraženost, suhoću i oštećenje kože; stvara barijeru na koži te sprječava gubitak vlage. Sastoji se od masnih kiselina (cca. 45 – 50% oleinska, 30 – 40% stearinska, 5 – 9% palmitinska, 3 – 5% linolenska).
 • Rosmarinus officinalis extract – poznatiji kao ružmarin. S obzirom da ovdje ne piše o kojem se dijelu biljke radi, navest ću sva djelovanja ovisno o „organu biljke“:
  • list – antimikrobno djelovanje, antioksidant, stvaranje barijere na koži da se umanji gubitak vlage, također i začin
  • cvijet – deodorant
  • sve – smanjuje suhoću, nadraženost i oštećenost kože obnovom sastava
 • Brassica Campestari Seed Oil – ili uljana repica. Stvara barijeru na koži da se umanji gubitak vlage.
 • Xanthan Gum – polisaharid dobiven fermentacijom karbohidrata. Dobiva se iz glukoze ili kukuroznog sirupa. Povezuje tvari, stabilizira emulziju, smanjuje suhoću, nadraženost i oštećenost kože obnovom sastava, surfaktant, povećava viskoznost vode. Vrlo je velika molekula, otapa se u vodi miješanjem – nastaju vrlo viskozne otopine s niskom koncentracijom.
 • 1,2-Hexanediol – alkohol s OH skupinom na 1. atomu, ima 6 ugljikovih atoma. Koristi se kao konzervans, regenerator, lubrikant, smanjuje suhoću, nadraženost i oštećenost kože obnovom sastava, solvent. Topiv u vodi.
 • Caprylyl Glycol – alkohol s 8 ugljikovih atoma, jednako djelovanje kao i 1,2-Hecanediol, a dodatno povećava antimikrobnu aktivnost drugih konzervansa.
 • Arachidyl Glucoride – alkilni glukozid koji nastaje iz alkohola (ili više alkohola) i ciklične forme šećera (glukoza ili polimer glukoze). Povećava vlažnost privlačeći vlagu iz okolnog zraka. Povezivalo ga se s alergijskim reakcijama na kikiriki, ali noviji pristup označava da se ne dobiva iz kikirikija.
 • Parfum – jedina opasna stavka jer je to mješavina sastojaka koji nisu navedeni (koji mogu biti ok, ali mogu biti i poprilično nezdravi). Zbog toga ima visoku važnost u zdravstvu jer može uzrokovati alergije, dermatitise itd.
 • Citric Acid – limunska kiselina (slaba kiseline). Djeluje kao konzervans; također sudjeluje u metoboličkim putevima). Može se izvesti formulacija za upotrebu na koži beba i oko sluznica.
 • Sodium Benzoate – sol benzoične kiseline. Inhibitor korozije, kontrolira pH, otapa tvari, konzervans. Često se dodaje u parfem.
 • Sodium Sulfite – anorganska sol, antioksidans.
 • Sodium Sorbate – sol, kristalni puder, konzervans.

cremeeee


Na temelj vlastitog interesa i obrazovanja su ukomponirane informacije preuzete s provjerenih stranica kao što je cosmeticsinfo.org, službenih stranica i knjiga stručne literature. Ukoliko vas nešto konkretno zanima, javite se na mail ili u komentaru.

Nadam se da vam se sviđa ovakav tip blog posta i da će vam biti od koristi. Ukoliko smatrate da je nešto netočno navedeno slobodno ispravite u komentarima!

Oglasi

2 Comments

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.