Gosh foundation plus+

GOSH foundation plus+ mi je jedan od najnovijih favorita što se tiče tekućih pudera.

gosh seaweed foundation

Dolazi u standardnoj mililitraži od 30 mL, za koje ćete u Hrvatskoj izdvojiti 139 kn. Radi se o danskom brendu, a sam puder je i proizveden u Danskoj.

Kod nas dolazi u 5 nijansi od kojih meni najbolje odgovara najsvjetlija.

Pakiranje je malo nepraktično, nema pumpicu već se proizvod treba istisnuti. Prilikom kupovine dobro je zaštićen folijom (što na slici nije prikazano jer je poslikan nakon što je već korišten).

Puder je više kremast nego što je tekući i na licu ne ostavlja mat efekt već neki dewy finish odnosno od njega ćete imati blagi sjaj na licu. Ukoliko ste masnokožac, vjerojatno ćete ovaj puder zaobići, ali za ljude sa suhom kožom ga toplo preporučujem!

Kada je proizvod pri kraju, zbog ovakvog pakiranja ga biva teže istisnuti te vjerujem da će dio proizvoda propasti:

gosh foundation top no shadow lame

Sastav uz kratka objašnjenja pojedinih tvari:

  • aqua – voda, najčešća korištena kozmetička baza; ukoliko se ona koristi vrlo je važno koristiti konzervanse jer je „voda izvor života“, što onda podrazumijeva također i bakterije i mikrosvijet
  • Titanium dioxide (CI 77891) – prirodni mineral koji se daljnjim procesuiranjem u industriji prilagođava za korištenje u kozmetici. Služi kao kolorant, odnosno daje bijelu boju proizvodu (osim ukoliko se radi o vrlo sitnim česticama), smanjuje transparentnost proizvoda, također apsorbira i/ili reflektira svjetlosne zrake (uključujući UV). Ukoliko se koristi kao kolorant u EU, nužno je da nosi naziv CI 77891 te da ne prelazi koncentraciju od 25% (pogotovo u kremama za sunčanje). IARC (International Agency for Research on Cancer) je potvrdila potencijalnu karcinogenost titanium dioksida u velikim dozama.
  • shea butter ethyl esters – etilni esteri shea maslaca koji djeluje kao lubrikant; smanjuje nadraženost, suhoću i oštećenje kože; stvara barijeru na koži te sprječava gubitak vlage. Sastoji se od masnih kiselina (cca. 45 – 50% oleinska, 30 – 40% stearinska, 5 – 9% palmitinska, 3 – 5% linolenska). Etilni ester je spoj etilnog alkohola i kiselina shea maslaca te se često koristi kao takav u kozmetici. Za razliku od samog shea maslaca ostavlja nježniji i laganiji osjećaj na koži.
  • octyldodecanol – masni alkohol dugog razgranatog lanca. Bistra, bezbojna tekućina. Poboljšava održavanje emulzija sprječavajući njihovo razlaganje na uljne i tekuće komponente; također smanjuje nastanak pjene i djeluje kao lubrikant. Pojavljuje se u malim količinama u biljkama i životinjama.
  • C12-15 alkyl benzoate – mješavina estera benzojske kiseline i alkohola koji imaju 12 do 15 ugljikovih atoma. Bezbojna tekućina niske viskoznosti koja se otapa u ulju. Djeluje ublažavajuće na kožu te je čini mekšom.
  • talc – praškast vodeni magnezijev silikat (ponekad s dodatkom aluminijeva silikata). Prirodno se pojavljuje kao bijelo – sivi mineral. Nije topiv u vodi. Kontrolira sjaj i apsorbira vlagu i ulje. smanjuje osjećaj trenja na koži te tako sprječava iritaciju. Talc nije karcinogen (ispitivanja od strane CIR i FDA); jedino na što se upozorava jest da se ne koristi proizvode koji sadržavaju talc na koži gdje je epidermis oštećen (porezotine, opekotine drugog stupnja ili više) jer dolazi do stvaranja granuloma makrofaga (krvne stanice imunološkog sustava).
  • glycerin – najjednostavniji alkohol, poznat još kao glicerol. Sprječava gubitak vlage iz proizvoda na način da privlači vlagu iz zraka. Sintetički proizveden djeluje na ljudsko tijelo jednako kao i prirodni.
  • nylon-12 – sintetički polimer ponavljajućih segmenata povezanih amino vezom. Agens za raspršivanje , stvara film na koži i smanjuje prozirnost.
  • cera alba (beeswax) – bijeli vosak dobiven pročišćavanjem žutog pčelinjeg voska; uklanjaju se boje i mirisi, zbog dodatne pročišćenosti smanjuje se mogućnost pojave alergijskih reakcija. Sprječava razdvajanje emulzije na uljne i tekuće komponente. Također, pojačava gustoću lipidnih proizvoda.
  • polyglyceryl-4 isostearate – ester masne kiseline koji služi održavanju emulzija te smanjuje površinsku napetost.
  • cetyl PEG (PPG-10, 1 Dimethicone) – polimer etilen glikola, broj u imenu predstavlja broj etilen glikolnih jedinica; sprječava gubitak vlage iz proizvoda i može otapati druge tvari. PEGovi manjih molekularnih masa bivaju vrlo slabo apsorbirani u kožu, a s većom mol. masom uopće ne bivaju apsorbirani. Ukoliko je koža oštećena na području epidermisa ili dermisa ne preporuča se korištenje proizvoda s PEGovima jer mogu pokazati toksičnost. [prema podatcima CIR]
  • hexyl laurate – ester heksilnog alkohola i laurinske kiseline (prirodna masna kiselina), kontrolira viskoznost, otapa druge tvari i djeluje ublažavajuće na kožu
  • caprylic (capric triglycerid) – dobiveni su esterifikacijom glicerola (iz biljnih šećera) i kaprične masne kiseline (iz kokosovog ulja ili ulja palminog zrna). Omogućuju mekan, nježan, uljni osjećaj na koži. Omogućuju anti-oksidaciju, nježnu boju i uklanjaju miris. Također, produžuju trajnost proizvoda.
  • iron oxides (CI 77492) – prirodno pojavljujući talog minerala, ali u kozmetici se koriste sintetski jer prirodno pojavljujući mogu imati tragove teških metala. Koriste se kao pigmenti, odnosno daju boju proizvodima. 77492 je žuti pigment.
  • sodium chloride – natrijev klorid li kuhinjska sol, u ovom slučaju se koristi za zgušnjavanje vodenih dijelova proizvoda
  • sea water extract – ekstrakt morske vode.
  • sodium hyluronate – natrijeva sol hijaluronske kiseline. Hijaluronska kiselina je najpoznatiji sastojak hidratantnih krema/seruma i slč., koristi se zato što ima najveću sposobnost zadržavanja vode (čak 1000x njene mol. mase). Hijaluronska kiselina je velika molekula, a njene soli su manje; također hijaluronska kiselina lakše oksidira od svojih soli.
  • fucus vesiculosus extract – ekstrakt morske alge koji ima anti-ageing svojstva jer promovira kontrakcciju fibroblasta u kolagenu pomoću ekspresije integrinskih molekula; odnosno održava gustoću i elastičnost kože tokom višegodišnjeg korištenja.
  • tocopheryl acetate – ester vitamina E koji i octene kiseline; djeluje kao antioksidant i ublažava nepravilnosti na koži.
  • polyglyceryl-3 polyricinoleate – dobiva se iz ricinolenske kiseline i glicerola (iz ricinusova ulja), povećava viskoznost, sprječava razdvajanje emulzija na uljne i vodene komponente
  • butylene glycol cocoate – dobiva se iz kokosova ulja, održava emulzije i povećava viskoznost.
  • silica – ili silicone dixide je mineral. U kozmetičkim proizvodima se koristi amorfna (bez konačne forme). U tekućem puderu sprječava stvaranje granula i puderast, odnosno „brašnast“ izgled na koži.
  • stearic acid – masna kiseline koja omogućuje miješanje tvari koje se prirodno ne miješaju. Prirodno se pojavljuje u biljkama i životinjama, čak i ljudi imaju mogućnost sinteze stearinske kiseline.
  • perfluorooctyl triethoxysilane – polimer s fluorom kao bazom. Povezuje strukture u proizvodu, također zbog hidrofobnosti djeluje blago vodootporno. Predstavlja problem zbog stvaranja superhidrofobnih površina te se vrše istraživanja na tu temu.
  • propylene glycol – sintetski organski alkohol koji upija vodu, zbog toga smanjuje gubitak vlažnosti iz proizvoda prilikom korištenja. U tijelu se propilen glikol metabolizira do laktične kiseline koja se prirodno pojavljuje u mišićima prilikom vježbanja.
  • aminopropyl triethoxysylane – silikon koji služi održavanju proizvoda na mjestu. Klasificiran je kao potencijalno toksičan ukoliko se koristi na području usnica. (European Union – Classification and Labeling)
  • aluminium hydroxide – stabilna forma aluminija, smanjuje crvenilo lica i čuva nadraženu i oštećenu kožu vanjskog negativnog utjecaja.
  • polyhydroxystearic acid – polimer hidroksistearinske kiseline, održava emulzije kao cjelinu.
  • pentaerythrityl tetra-di-t-butyl hydroxyhydrocinnamate – amorfna čvrsta tvar koja u kozmetici služi kao antioksidant.
  • ethyhexyglycerin – konzervans koji se često koristi kao nadomjestak parabena. Iako je siguran za korištenje, kod izrazito osjetljivih ljudi može izazvati alergijske reakcije i/ili dermatitis.
  • alumina – aluminijev oksid, djeluje umirujuće na kožu, apsorbira višak tekućine te povećava volumen proizvoda.
  • phenoxyethanol – uljna komponenta koja može biti sintetski proizvedena ili prirodno pronađena u nekim tvarima kao što je zeleni čaj. Koristi se kao konzervans.
  • benzoic acid – kiselina koja se prirodno pojavljuje u mnogim prirodnim tvarima kao što su brusnice, gljive i med. Koristi se u parfemima, kao stabilizator pH i konzervans. S obzirom na potencijalne ne-imunološke reakcije osjetljivosti preporučena doza je do 5% u proizvodima.
  • dehydroacetic acid – bezbojni puder koji služi kao konzervans.
  • iron oxides (CI 77491) – prirodno pojavljujući talog minerala, ali u kozmetici se koriste sintetski jer prirodno pojavljujući mogu imati tragove teških metala. Koriste se kao pigmenti, odnosno daju boju proizvodima. 77491 je crveni pigment.
  • iron oxides (CI 77499) – prirodno pojavljujući talog minerala, ali u kozmetici se koriste sintetski jer prirodno pojavljujući mogu imati tragove teških metala. Koriste se kao pigmenti, odnosno daju boju proizvodima. 77499 je crni pigment.

Ako ste pročitali sastav do kraja zaslužujete vidjeti i swatcheve! :p

gosh foundation swatch
s lijeva: 010, 008, 006, 004, 002

Trajnost pudera je solidna, sam izdrži na koži 6 – 8 h bez problema, uz dodatno fiksiranje izdrži i one najjače izlaske. Navedeno je da je ujedno i korektor, pokrivanje mu je osrednje, nadogradivo do jačeg, ali ja i dalje na njega dodajem korektor. Kao što sam prije navela, masnokošci se neće naći s njime, ali uz mat fiksiranje možda oni slabije masni čak i progovore isti jezik. Na licu, subjektivno, mi puno bolje izgleda bez primera, samo na kremu jer onda bolje djeluje sa svojim malim dodatnim hidratacijskim svojstvima. Puder je zaista maziv te je potrebna mala količina da se prekrije cijelo lice (ovisno koju razinu prekrivanja želite) te 30 mL može izdržati oko 3 mjeseca. Osobno bih voljela vidjeti više nijansi; pogotovo rozog ili neutralnog podtona, jer su ovi, zapravo, poprilično žutog podtona.


Da li ste isprobali što već od ovog brenda? Privlači li vas ovaj puder?

Oglasi

2 thoughts on “Gosh foundation plus+

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s